Oefentherapie

De oefentherapie is een actieve therapie.

De principes van oefentherapie berusten op het zelfherstellend vermogen van ons lichaam. Door het afleren van overbelastingen en overbelastende situaties en het gericht oefenen van de juiste houdingen en bewegingen wordt het zelfherstellend vermogen gestimuleerd.

“Het bewustwordingsproces is van essentieel belang.”

Tijdens de behandelingen worden oefeningen mondeling geïnstrueerd of voorgedaan waarna u de oefeningen zelf bewust uitvoert. Spiegels vormen hierbij belangrijke hulpmiddelen. De oefeningen kunnen worden gedaan op een behandelbank, mat, kruk of staande. Daarnaast zijn er loop-, zwaai- en andere bewegingsoefeningen.

Naast dat er gebruik wordt gemaakt van spiegels, kan er gebruik gemaakt worden van klein oefenmateriaal als ballen, oefentol, knotsen etc..

Tijdens de behandeling is het bewustwordingsproces dat plaatsvindt bij het uitvoeren  van de gecorrigeerde bewegingspatronen van essentieel belang.

De behandeling vindt doorgaans één keer per week in de praktijk plaats. Daarnaast wordt er verwacht dat de oefeningen thuis geoefend worden. Immers spieren worden niet sterk bij één keer oefenen per week, en bewegingsgewoontes veranderen pas na veelvuldig herhalen.

De oefeningen zijn een voorbereiding van de bewegingen die tijdens de werk- hobby en dagelijkse bezigheden geïntegreerd dienen te worden.

Naast behandeling in de praktijk is er  behandeling aan huis mogelijk.

Informatiefolders:

Folder Algemene Oefentherapie
Flyer artrose
Flyer Bechterew
Folder ademhalingsklachten
Folder arbeidsrelevante klachten
Folder arm-, nek- en schouderklachten
Folder bekkenklachten bij zwangerschap
Folder heup-, knie- en voetklachten
Folder lage rugklachten
Folder scoliose
Folder spanningshoofdpijn
Folder vitaal ouder worden