Multiple Sclerose

Wat is MS?                                    

MS is een aandoening van het centrale zenuwstelsel. Het centrale zenuwstelsel bestaat uit de hersenen en het ruggenmerg. De zenuwen in het centrale zenuwstelsel worden omgeven door een beschermende isolatielaag, ook wel myeline genoemd. Bij MS wordt door nog onbekende oorzaken de myeline aangevallen. Als de aanval stopt en de ontsteking wegtrekt verminderen de klachten. Deze aanvallen (schub) laten echter wel harde plekken (littekens) in het zenuwstelsel achter. Multiple (meervoudige) sclerose (littekens) ontstaan in het zenuwstelsel. Door deze beschadigingen in het centrale zenuwstelsel merkt de patiënt een langzame algehele achteruitgang.

Symptomen

Het verloop van MS is onvoorspelbaar. Het onderdeel van het centrale zenuwstelsel dat wordt aangetast, bepaalt welke symptomen kunnen optreden. Dit kan leiden tot verschillende klachten, zoals extreme vermoeidheid, uitvalsverschijnselen, krachtsverlies, oogproblemen of geheugenproblemen. Het verloop van de ziekte kan ten dele beïnvloed worden, onder andere door het gebruik van bepaalde medicatie.

MS Netwerk Groningen

 Het MS netwerk Groningen is ontstaan vanuit het MS Centrum Noord Nederland om de multidisciplinaire zorg aan MS patiënten te optimaliseren in en rondom de provincie Groningen. Doordat MS een effect kan hebben op bijna alle aspecten van het menselijk leven kan het noodzakelijk zijn dat diverse zorgverleners ingeschakeld gaan worden.

Behandeling

 De behandeling van MS is afhankelijk van de klachten die u ervaart. De behandeling kan bijvoorbeeld worden gericht op het in beweging houden van spieren en gewrichten, spierkracht onderhouden, het optimaliseren van het houding- en bewegingspatroon, oefeningen gericht op het onderhouden van het evenwicht en balans, het verbeteren of onderhouden van de ademhaling.

Vergoeding

 De eerste 20 behandelingen bij een oefentherapeut Cesar/Mensendieck wordt vergoed vanuit het aanvullende pakket

van de zorgverzekering. Na de 20e behandeling valt de behandeling onder de chronische code en wordt het vergoed vanuit het basispakket.

Binnen deze praktijk is Milja Meijer aangesloten bij het MS Netwerk Groningen.