Psychosomatiek

Wat is psychosomatiek?

Het lichaam wordt beschouwd als één geheel.

“Lichaam, geest en de sociale omgeving beïnvloeden elkaar in ieders leven.”

Wanneer er geen lichamelijk oorzaken voor pijnklachten te vinden zijn, kan er een ander probleem achter de klacht zitten.

Iedereen heeft een zekere mate van spanning of stress nodig om goed te kunnen functioneren. Gezonde stress komen we tegen op momenten dat er net iets extra van ons gevraagd wordt. Denk hierbij aan het doen van een examen, sollicitatiegesprek, een gevaarlijke actie in het verkeer en wedstrijd sport. Als de stressvolle actie voorbij is dan kan het lichaam a.h.w. weer tot rust komen en herstellen.

Wanneer er omstandigheden zijn waarbij de stresssituatie langer aanhoudt en er onvoldoende herstel (rust) is kan het gebeuren dat de gezonde stress overgaat in een ongezonde stressreactie.

Wanneer stress teveel en of te vaak voorkomt, kan het lichaam hier op reageren met lichamelijke signalen en klachten; denk hierbij aan bijvoorbeeld  (spannings)hoofdpijn, nek-, schouder-, rugspierklachten, maag- en darmklachten, hyperventilatie, vermoeidheid, slapeloosheid . Er kunnen psychische signalen en klachten voorkomen; denk hierbij bijvoorbeeld aan het niet meer tot rust kunnen komen, angst, verminderd zelfvertrouwen, piekeren. Tevens kunnen gedragsmatige signalen aanwijzingen zijn van overmatige stress; denk hierbij aan toenemend alcoholgebruik en of medicijngebruik, piekeren en ‘malen’, vermijden van sociale contacten, niet kunnen genieten of ontspannen.